Сир — продукт, який часто обговорюють через його характеристики. Захисники здорового способу життя часто уникають його через вміст калію, лактози, жиру і калорій. З іншого боку, сир є джерелом білка, кальцію, вітамінів і пробіотиків, які корисні для організму.

Детальніше про те, який сир найкорисніший і чому читайте в нашому матеріалі.

Почнемо з калію. Хоча надлишок цього елемента (гіперкалімія) може мати негативний вплив на організм, шанси отримати його через споживання сиру невеликі. Більшість видів сиру містить від 10% до 25% добової норми калію на 100 г (що менше, ніж у бананах). Тому немає причини виключати сир з раціону через його калієвий вміст. Щодо калорійності, деякі сири, такі як моцарела, фета і пармезан, не мають значно більше калорій, ніж деякі інші популярні продукти, наприклад, авокадо або лосось. Головне, щоб кількість калорій, яку ви отримуєте від сиру, не перевищувала вашу добову норму. Якщо ви знаходитесь в межах свого раціону, надлишкова вага не буде проблемою.

Який сир варто вибрати

Дієтологи і нутриціологи рекомендують вибирати сири з овечого або козячого молока з кількох причин. По-перше, ці види сирів не містять лактози, яка часто є алергеном для багатьох людей. Крім того, вони є менш калорійними і містять більше білка. З точки зору харчування і схуднення, козячий сир є кориснішим, оскільки він містить менше калорій і більше білка. Він також багатий на кальцій, калій, магній, вітаміни групи B, вітамін С і пробіотики, що його робить відмінним додатком до здорового раціону.

Якщо вам не подобається козячий сир, це ще не означає, що ви мусите відмовитися від усіх видів сиру. Просто обирайте сири з розумом і не споживайте їх у великих кількостях. Наприклад, пармезан є одним з найкорисніших видів сиру. Він має велику кількість кальцію і фосфору, низький вміст жирів і відмінно підходить для дієти. Деякі сорти мають низький вміст лактози, що також корисно для тих, хто має непереносимість до цього компоненту.

Іншим корисним сиром є моцарелла, яка має невелику кількість калію, але водночас є джерелом білка, кальцію, вітамінів групи B і пробіотиків. Грецький сир фета також є вибором, який може бути корисним. Він містить кальцій, калій, натрій, цинк, рибофлавін, вітаміни групи B, вітамін В і РР. Тут важливо помітити, що фету виготовляють як з коров'ячого, так і з козячого молока, тому ви можете обрати варіант, який вам більше до вподоби.

Також хотілося б зупинитися на питанні щодо сиру з цвіллю. Відповідь фахівців в цьому питанні – "так", можна споживати сир з цвіллю, проте варто дотримуватися деяких правил. Цей вид сиру має вишуканий смак і аромат, а також має корисні властивості для організму, такі як підтримка серцево-судинної системи, протизапальна дія, стабілізація нервової системи й профілактика захворювань шлунково-кишкового тракту. Проте, важливо не зловживати цим видом сиру, оскільки це може призвести до проблем з кишківником, дисбактеріозу і надлишкового калію в організмі. Рекомендована кількість споживання сиру з цвіллю не повинна перевищувати 30 г на добу.

Раніше "Стіна" інформувала, яка каша здатна вивести токсини з організму.

Нагадуємо, з якими продуктами не можна поєднувати гречану кашу.