В Україні від мобілізації хочуть звільнити ще одну категорію громадян

В Україні триває загальна мобілізація на період воєнного стану. Але деякі категорії громадян звільняються від мобілізації. До Верховної Ради подано законопроєкт №9631-1, яким пропонується звільнити від призову ще одну категорію громадян.

Автори документа пропонують внести зміни до Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію". Зокрема пропонується звільнити адвокатів від мобілізації.

Їм пропонується надати відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації. Але для цього адвокат має бути внесений до Єдиного реєстру адвокатів України до початку повномасштабного російського військового вторгнення, і якщо вони не припинили своєї професійної діяльності.

У записці з поясненням до законопроєкту автори вказують, що потреба в прийнятті такого рішення пов'язана з тим, що кожному громадянину потрібно забезпечити право на захист в умовах воєнного стану.

Чинна редакція закону України про мобілізацію не передбачає звільнення адвокатів від призову до військової служби.

У вересні можуть мобілізувати наступних громадян:

  • Чоловіки віком від 18 до 27 років, якщо проходили строкову службу або проходили військову службу в запасі або резерві.
  • Призовників від 18 до 27 років, які не проходили термінової служби, але підпишуть контракт із ЗСУ.
  • Зняті та виключені з військового обліку чоловіки, визнані непридатними або обмежено придатними під час воєнного стану, які не мають відстрочки чи судимості за скоєння тяжкого злочину. Придатні та обмежено придатні чоловіки від 18 до 27 років з наявним бойовим досвідом або без нього.
  • Жінок за власним бажанням, які не мають проблем зі здоров'ям.
  • Осіб з інвалідністю, які мають право на відстрочку за сімейними обставинами. Їх можуть мобілізувати за власним бажанням та проходити службу вони можуть за місцем проживання.

Раніше портал "Стіна" повідомляв, що з'явилися нові подробиці, чи буде мобілізація студентів старше 30 років.

Також ми писали, що жінкам можуть заборонити виїзд за кордон.

Нагадуємо, що в Міноборони України повідомили про зміни у процесі мобілізації.